Amnestovaní se obrací na Charitu

Amnestovaní hledají pomoc na Charitě. Zájem je především o šaty a azylové domy.

Ve středu 2.1.2013 oslovily sociální pracovnice z vazební věznice v Litoměřicích charitní šatník Diecézní charity Litoměřice. Potřebovaly pracovní oděvy pro přesunuté vězně, které do Litoměřic přesunuli pravděpodobně v rámci amnestie z jiných věznic. Také šatník Oblastní charity Rumburk kontaktovali první amnestovaní, jeho pomoc je však omezená. Rumburský šatník totiž daroval koncem listopadu své zásoby Diakonii Broumov a nyní se pozvolna naplňují prázdné regály. Pracovníci budou tedy v průběhu ledna nuceni bezplatný výběr ošacení omezit jen na základní potřebu.

Den na to se pro změnu na azylový dům litoměřické Farní charity obrátili tři muži propuštění v rámci amnestie, Charita však mohla pomoci jen jednomu.  Azylový dům nebyl schopen z kapacitních důvodů pomoci všem.

V pátek 4.1.2013 oslovil Diecézní charitu Litoměřice pracovník z probační a mediační služby v Litoměřicích. Přišel za ním amnestovaný vězeň pouze v kalhotách a triku s krátkým rukávem. Jelikož byl zavřený v létě, nic jiného neměl. Od předchozího dne, kdy ho propustili, byl pouze takto oblečen. Sám byl překvapený, že ho propustili, neměl však kam jít, peníze také neměl. Charita ho tedy alespoň vybavila zimním oblečením.