Ředitelka Diecézní charity Litoměřice získala cenu Aloise Klára

Ředitelka Diecézní charity Litoměřice, Růžena Kavková získala cenu Aloise Klára.

Cenu v podobě ručně dělané sošky anděla převzala z rukou evangelického faráře Zdeňka Bárty v německém Městě Fulda, jež je partnerským městem Města Litoměřice.

Do Fuldy odcestovala v pátek 8.3.2013 společně se zmiňovaným panem Bártou, zástupcem Diakonie ČCE v Litoměřicích a Renátou Jurkovou, vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Města Litoměřice.

Cenu Aloise Klára uděluje Město Litoměřice již podruhé. Tentokráte cena poukázala na česko-německou spolupráci, o níž se významně zasluhuje právě oceněná Růžena Kavková. Paní Kavková je ředitelkou Diecézní charity Litoměřice již téměř 20 let. Pod jejím vedením pomáhá Charita nejen v rámci Města, ale zaměřuje se také na pomoc potřebným jak v oblasti celé litoměřické diecéze, tak v zahraničí. Od počátku svého působení v Charitě spolupracuje se sousedním Německem, které Diecézní charitu Litoměřice významně podporuje.

Závěrem českoněmeckého setkání, jehož součástí byla také výstava Aloise Klára, poděkovala ředitelka Kavková v německém jazyce a na oplátku druhá oceněná paní Irene Kersting, vedoucí spolku zrakově postižených v německé Fuldě, zazpívala českou státní hymnu.

Alois Klar byl německý filolog, pedagog a filantrop, profesor litoměřického gymnázia a pražské univerzity, děkan filosofické fakulty, zakladatel a první ředitel Klárova ústavu pro slepce. Vedle této činnosti učitele se Klár – sám tělesně postižený - po celý život věnoval dobročinným činnostem, zejména péči o slepce.