Cenu Charity ČR získala dobrovolnice z charitního šatníku

Cenu Charity ČR, která je od roku 2008 při příležitosti Dne Charity každoročně udílena zasloužilým pracovníkům či dobrovolníkům Charity, získala letos paní Marta Zachová, dlouholetá dobrovolnice z charitního šatníku Diecézní charity (DCH) Litoměřice.

Paní Zachová byla jedním z devíti oceněných (seznam nominovaných naleznete zde), kteří v úterý 25.9.2012 převzali z rukou biskupa Posáda vyznamenání za dlouholetou obětavou práci v Charitě a rozvoj charitního díla.

Paní Marta Zachová (73 let) pracuje jako dobrovolnice Charity již více než 20 let. Věnuje se především práci v charitním šatníku, který je otevřen od pondělí do čtvrtka a slouží sociálně potřebným občanům Litoměřic a širokého okolí.

Kromě toho koordinuje další dobrovolnice pracující v tomto šatníku a vše co je s jeho chodem spojeno. Dále vyřizuje korespondenci s vězni a zasílání balíčků do věznic na území litoměřické diecéze, ale ochotně se zapojuje i do jiných aktivit organizovaných Charitou jako je např. Tříkrálová sbírka. Nezanedbatelná je však také její psychosociální pomoc a podpora, jež v rámci své dobrovolnické služby poskytuje klientům šatníku.

„Je to příklad seniora, který aktivně slouží potřebným a tak naplňuje smysl života člověka,“ dodává ředitelka DCH Litoměřice Růžena Kavková.

Předávání Ceny Charity ČR 2012 v kostele sv. Tomáše v Praze se kromě oceněných, ředitelů diecézních, arcidiecézních charit České republiky a ředitele Charity ČR Oldřicha Haičmana účastnil také biskup a prezident Charity ČR Mons. Mgr. Pavel Posád, paní Iveta Petrášová, zástupce České spořitelny, a.s. a pan Tomáš Verner, zástupce T-Mobile.

Předávání cen bylo zpestřeno hudebním vystoupením studentek Pražské konzervatoře: Hany Kučerové, Moniky Špinkové a Milady Vaňkátové.